Playback artiesten
MILLI VANILLI

Milli Vanilli was een Duits/Frans popduo, bestaande uit Fab Morvan en Rob Pilatus. Ze zijn berucht omdat ze als enige groep hun Grammy Award moesten inleveren toen bekend werd dat ze zelf geen noot gezongen hadden van het album waarvoor ze een Grammy wonnen en dat ze playbackten tijdens live-concerten. Hoewel ze bij lange na niet de enige band waren die zelf niet zongen (andere voorbeelden zijn C&C Music Factory, Black Box, Modern Talking, Blue System en Boney M) is Milli Vanilli symbool geworden van bedrog in de muziek.

Ontstaan
De producer en zanger Frank Farian, tevens de man achter Boney M., gebruikte Morvan en Pilatus als gezichten van de groep Milli Vanilli, omdat hij de eigenlijke zangers (Charles Shaw, Johnny Davis en Brad Howell) niet te marketen vond.

Morvan en Pilatus konden beiden wel zingen maar minder goed. De platenmaatschappij heeft openlijk toegegeven dat ze een ander geluid wilde hebben voor de band en hield Pilatus en Morvan voor dat de andere zangers (de eigenlijke zangers) puur als achtergrondzangers zouden dienen. Tijdens het opnameproces kwamen de twee erachter dat dit niet klopte. Omdat ze er al zo ver in zaten en toch heel graag het succes wilden hebben gingen ze toch door.

Het eerste album van Milli Vanilli, All or Nothing, werd een groot Europees succes. Het tweede album Girl you know it's true werd een nog groter succes, ondanks dat Charles Shaw de waarheid aan een verslaggever had verteld. Frank Farian betaalde Shaw zwijggeld en de zaak liep met een sisser af. Het nummer Girl I'm gonna miss you werd in Nederland een nummer 1-hit.

Op 22 februari 1990 won Milli Vanilli een Grammy Award voor de beste nieuwe artiest. Op 15 november 1990 werd bekend dat de beide gezichten van Milli Vanilli nooit gezongen hadden. Vier dagen later werd hun Grammy ingenomen. Een Amerikaanse rechter bepaalde dat iedereen die het album gekocht had, recht had op terugbetaling.

Fab vertelt in een interview met het Nederlandse 'Wat Heet' hoe het allemaal is gegaan. [1]

Ondergang
Met de echte zangers werd onder de naam Real Milli Vanilli geprobeerd het succes voort te zetten, maar dit mislukte. Rob Pilatus probeerde enige tijd later met Fab Morvan door te breken onder de naam Rob & Fab waarop ze wél zelf zongen. Toen dit mislukte raakte Rob, die al sinds de succesjaren verslaafd was aan cocaïne, aan lager wal en begon een criminele carrière. In 1998 werd hij dood aangetroffen in Frankfurt als gevolg van een overdosis alcohol en drugs.