Geschiedenis
Medieval music era (500-1400)
Het enige muziek uit Europa van die tijd, rond 800, is van de Rooms Katholieke kerk. Het was eentonig en kerkelijke liedje of gebeden. De naam daarvan was 'Gregorian chant'. Naast deze muziek was er ook een tweede soort muziek met meer vibratie en was geen heilige muziek. Voorbeelden van composers rond deze tijd zijn: Léonin, Pétrotin en Guillaume de Machaut.

Renaissance music era (1400-1600)
Meer en deels van de muziek uit deze tijd was geen heilige muziek, oftewel geen kerkelijke muziek meer. Halverwege de vijftiende eeuw werden er meer zachte en meerdere tonen gebruikt voor heilige melodieën. In die tijd werd er ook meer commercieel waardoor meerdere muziek stijlen ontstonden en sneller werd verspreid.
Voorbeelden van composers rond deze tijd zijn: Giovanni Pierluigi da Palestrina, Thomas Morley en Orlande de Lassus.

The era of Baroque music(1600-1750)
Deze tijd begon met opera’s. Composers in deze tijd gebruikten vooral kleine groepen muzikanten met verschillende soorten instrumenten. In deze tijd zijn stukken gemaakt die zich in andere periodes voort zouden ontwikkelen. Waar onder de sonata en de concerto. Composers van deze tijd zijn : Johann Sebastian Back, George Frideric Handel en Georg Philipp Telemann.

The music of the Classical period(1750-1800)
Deze nieuwe tonen waren gepaard met melodieën en waren bijna als stemmen en je kon meezingen. De muziek ging verder waar het gebeven was in de Baroque period. Oftewel de sonata en concerto werden populairder maar nu gecombineerd met symphony. Wolfgang Amadeus Mozart was een hoofdpunt van deze periode.

The Romantic era (1800-1890s)
In 1800 begon the Romantic era. Het begon met Ludwig van Beethoven en Franz Schubert die een meer dramatische vorm van spelen maakten. De muziek die al bestond in de voorgaande periodes werden in deze periode meer ontwikkeld en er werd meer emotie toegevoegd. In de late 1800 begon het orkest uit te breiden. Andere composers zoals Pyotr Ilyich Tchaikovsky en Gustaw Mahler introduceerden ingewikkelder en langere muziek werken..

Indian classical music
Deze vorm van muziek is één van de oudste vormen in de wereld. In de Indus Valley heeft een beschaving beelden gemaakt van hoe ze dansen en een aantal oude muziek instrumenten.
Één daarvan is de fluit met de zeven gaten. Ook waren er drumstellen gevonden en verschillende instrumenten met snaren. Indian classical Music is een eentonige melodie en ook gebaseerd rond één melodie en/of ritme.

Asian music
Aziatische muziek is muziek vanuit : Arabië, Centraal Azië, Oost Azië en Zuid Azië.
Deze vorm van muziek heeft weer zijn eigen stijl en systeem. Hierbij kwamen weer meer tonen kijken en hadden ze een schaal van twaalf noten. Hetzelfde als beïnvloede Europese muziek.

The music of Greece
De muziek uit Griekenland speelde in Griekse theaters een grote rol. Muziek was in Griekenland een belangrijk punt van educatie. Ze werden alle geleerd muziek te spelen als ze zes waren. Griekse muziek zou de basis zijn geweest van Europese muziek hoe die nu is ontstaan. Ze speelde vooral met instrumenten met snaren.